Gebroken rib

Gebroken ribben zijn een soort van verwonding die meestal het gevolg is van een botsing of trauma aan de borst. Symptomen van gebroken ribben zijn pijn in het gebied van de schade, ongemak tijdens het ademhalen en de mogelijke uiterlijke tekenen van letsel op de huid. Omdat gebroken ribben kan leiden tot ernstige complicaties, is medische hulp noodzakelijk. Behandeling van ribfracturen is gericht op het beheersen van de daarmee gepaard gaande pijn terwijl de schade tijd om te genezen. Gebroken ribben kan twee maanden of langer om volledig te genezen.

Identificatie
Symptomen van gebroken ribben kunnen kleine of ernstig en kunnen lijken op symptomen van een hartaanval in sommige gevallen. Het gebied waar de gebroken rib zich meestal pijnlijk, met de pijn steeds ernstiger als druk wordt uitgeoefend om de schade of als het lichaam wordt gedraaid of gedraaid. In sommige gevallen kan de ademhaling pijnlijk zijn en de huid over de gewonden gebied kan rood, bloeden, blauwe plekken vertoont of gezwollen zijn. Omdat de symptomen van gebroken ribben kunnen vergelijkbaar zijn met die van een hartaanval, is het essentieel om medische hulp bij de eerste tekenen van pijn op de borst. Gebroken ribben worden meestal gediagnosticeerd op basis van de presentatie van symptomen, medische voorgeschiedenis en een lichamelijk onderzoek. Imaging tests, zoals röntgenfoto’s of CT-scans, worden gebruikt om de diagnose te bevestigen.

Oorzaken
Gebroken ribben worden meestal veroorzaakt door de borst trauma, zoals een val, auto-ongeluk of blaas tijdens contactsporten, maar ze kunnen ook het gevolg zijn van gewelddadige hoesten en kan zelfs lijken spontaan optreden bij personen met bepaalde risicofactoren, zoals osteoporose. Bij gezonde volwassenen met sterke botten, duurt het meestal een aanzienlijke hoeveelheid kracht te breken van de ribben.

Door hun ligging, zijn gebroken ribben over het algemeen niet gegoten. De behandeling is gericht op het minimaliseren van de pijn en het verminderen van eventuele zwelling veroorzaakt door de schade. Rust is belangrijk om de snelheid herstel en iedereen met gebroken ribben moeten vermijden deelnemen aan sport gedurende verschillende maanden na het letsel. Compressie wraps worden niet gebruikt tenzij dit noodzakelijk is, omdat ze interfereren met de ademhaling en kan leiden tot pulmonale infecties, zoals longontsteking. Bij jonge kinderen kan een soort volledige borst splint vereist om het gebied tijdelijk geïmmobiliseerd houden.

Overwegingen
Sommige mensen lopen een groter risico van gebroken ribben als gevolg van levensstijl of gezondheid van de botten, maar beide van deze risicofactoren kan worden geminimaliseerd of geëlimineerd. Osteoporose, een ziekte die de botdichtheid vermindert, is een risicofactor voor gebroken ribben die kunnen worden verminderd door het nemen van calciumsupplementen, die betrokken zijn bij gewicht-dragende oefening, en het eten van een uitgebalanceerd dieet. Vermijden van contact sport, vooral later in het leven, kan ook het risico van het breken van een rib. Regelmatige gezondheidsonderzoeken zijn ook belangrijk om te controleren op het bot zwakte en kankerletsels die deel uitmaken van ribben gevoeliger voor breken.

Waarschuwing
Gebroken ribben kan leiden tot ernstige complicaties, zoals een doorboorde long. Als een gebroken rib prikt een long, de borstwand, of andere omliggende weefsels, kan bloed of lucht ophopen in de borstholte. Deze voorwaarde vereist dringende medische aandacht, want het is potentieel fataal. Elke pijn op de borst moeten direct worden geëvalueerd door een arts, als gebroken ribben symptomen veroorzaken gelijk aan die welke worden veroorzaakt door een hartaanval.